Na terenie naszego województwa wykryto wirus ptasiej grypy - H5N8. Z uwagi na możliwość zakażenia biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi należy zawsze przestrzegać podstawowych zasad higieny przy kontakcie z surowym mięsem.
W związku z zaistniałą sytuacją w dniu 1 stycznia 2020 roku Wojewoda Lubelski wydał Rozporządzenie Nr 1 w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów lubartowskiego, łęczyńskiego i parczewskiego. Aktualna sytuacja epidemiologiczna dotycząca ptasiej grypy zawarta jest w publikacji pt. „Avian influenza overview February-August 2019” dostępnej na stronie internetowej www.efsa.europa.eu/efsajournal.
Ptasia grypa - jest wirusową, wysoce zjadliwą chorobą atakującą ptactwo dzikie i hodowlane. Objawy kliniczne u drobiu są mało charakterystyczne, a ich nasilenie zależy od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę, gatunku i wieku ptaków, zakażeń towarzyszących oraz warunków środowiskowych. Zakażone ptaki wydalają duże ilości wirusa z kałem, z wydzieliny z oczu i dróg oddechowych. Głównym źródłem zagrożenia dla ludzii zwierząt są ptaki wolnożyjące będące bezobjawowymi nosicielami wirusa ptasiej grypy. Źródłem zakażenia może być woda, skażona pasza oraz nieodkażona odzież roboczai sprzęt oraz zanieczyszczone środki transportu.
Chcesz się ustrzec ptasiej grypy? Stosuj się do poniższych zaleceń:
1. Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C.
2. Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczywirusa ptasiej grypy.
3. Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci.
4. Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania.
5. Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci.
6. Przestrzegajzakazu przewozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiui wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.
Bezwzględnie przestrzegaj zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.